Filosofia

"motivar els teus fills per tal de millorar la societat"

12 de novembre del 2012

Visita del jaciment arqueològic d'Olèrdola

Aneu a Olèrdola per tal de conèixer la nostra història
El passat dissabte vaig fer la ruta a peu des de Vilafranca del Penedès al jaciment arqueològic d'Olèrdola. Potser amb els nens us recomanaria pujar des del poble de Sant Miquel d'Olèrdola, ja que així seria només una hora i mitja de camí (aproximadament). També s'hi pot anar directament en cotxe, és de fàcil accés per carretera i hi ha pàrking.
La muntanya d'Olèrdola ha estat un enclavament estratègic amb assentaments de diversa intensitat des de l'edat del bronze (poc menys de 4.000 anys enrere) fins ben entrat el s XX.
Entre el s V - IV i I aC, Olèrdola va ser ocupada pels cessetans, un dels pobles ibers de la zona costanera catalana. Podeu veure les restes de la ciutat fortificada ibèrica.
Als inicis del s I aC els romans establiren un campament militar a fi de controlar el territori i en especial la via d’accés cap a Tàrraco, capital de la Provincia Hispania Citerior, que travessava la plana penedesenca. De l'empremta romana en resten a Olèrdola tres grans obres: la muralla, la cisterna i la torre-talaia situada al cim.
Quasi mil anys més tard, a l’alta edat mitjana, el recinte fortificat va tornar a ésser habitat. L’estructura urbana del vilatge altmedieval mostra dos nuclis: dins el recinte fortificat es trobava, a la part superior, la zona militar, amb el castell i, més avall, l'àrea sacra, amb l'església i la necròpolis.
Us recomano especialment anar a la zona del "Pla dels Albats": mireu atentament a terra i podreu descobrir els enterraments! Hi ha prop de 100 sepultures antropomorfes, excavades a la roca. Moltes pertanyen a neonats i infants: són els albats (nadons morts abans de tenir ús de raó).
Castell d'Olèrdola
08734 Olèrdola (Alt Penedès)
Tel. 93 890 14 20 / 675 78 29 36
Està programada una visita teatralitzada pensada per a infants! El dia 2 de desembre. Aprofiteu!
Odessina va viure a Olèrdola  fa uns 1.000 anys. Sempre va somiar en com seria la vida en un futur i qui viuria a la seva terra. Us animeu a conèixer-la? Us espera al parc natural i monumental d'Olèrdola.
  • Edat: totes les edats
  • Dates: 2 de desembre de 2012
  • Horari: a les 12 h
  • Durada: 1.30 h
  • Preu: activitat gratuïta amb l'entrada al jaciment

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada